Djur

 

I Tomtens lilla djuravdelning hittar du en del rödlistade svenska lantraser som behöver bevaras. Tomten tycker det är viktigt att det finns ett mångfald inom husdjursraserna. De gamla lantraserna är anpassade för de svenska klimatet och är ett levande kulturarv. 

Renar

Renar_sommar_500x350.jpg

I sluttningen bakom Tomtens hus kan du hälsa på några av Tomtens renar. Det är sarven (tjuren) Sven samt de två vajorna (honorna) Saga och Tundra och deras kalvar. 

Getter

Getter_sommar_500x350.jpgI hagen bakom Tomtens verkstad kan du hälsa på Tomtens getter. Det är den hotade lantrasen Lappget. Den ståtlige stora bocken heter naturligt vis Bruse och hans favorit plats är faktiskt på träbron inne i hagen.
Svensk gul anka

I Sverige har det funnits tamankor från mitten av 1500-talet. Den Svenska gula ankan härstammar från en flock skånska lantankor och framavlades på 1900-talet. En anka kan lägga upp till 200 ägg om året. 

Ölandshöna 

Höns har funnit i Sverige sen omkring 100 år f.kr. Ölandshönan tror man är den äldsta opåverkade lantrasen. Ölandshönan får upp till 20 kycklingar. 

Mellerudskanin

Mellerudskaninen är en starkt hotad lantras. De finns endast i färgerna svart och vit. Kullstorleken varierar mellan 2-9 födda ungar.