Våra karaktärer

Trollkungen
Alven
Huldran
Häxan
Nissarna
Stortrollen
Sagofén
Busmössen
Flora och Kluring
Tomten
Tomtemor
Älvorna
Karaktärerna

Trollkungen

Den självutnämnda kungen över alla troll. Med sin magiska kraft vill han erövra hela världen och han tänker  börja med Tomteland. Tomten och alla sagofigurer har alltid fullt sjå att besegra honom och behöver ta barnen till hjälp och massor med tomtekraft.

"Snart erövrar jag världen med min magiska kraft"
Karaktärerna

Alven

Alven är inte rädd att använda sin magiska pilbåge om det verkligen behövs, för att värna om det han anser som viktigt. Alvens uppgift är att skydda skogen och naturen. Därför är han extra duktig på att tyda naturens tecken och är expert på djurspår framför allt spår efter drakar...

"Jag har en magisk pilbåge"
Karaktärerna

Huldran

Efter hundratals år av utveckling är Huldran skogens listigaste väsen. Hennes yl ger fiender kalla kårar, hennes magiska vapen är starka och hennes sångröst fantastisk.

"Jag är skogens listigaste väsen"
Karaktärerna

Häxan

Häxan, barnens stora favorit, är superrolig, gör allt tvärt om och precis som hon vill. I Häxans knasiga värld är allt möjligt. Hon kan allt och har ständigt och jämt en massa bus på gång. Häxan älskar att retas med nissarna och Sagofén men de känner Häxan och vet att innanför hennes busiga fasad ryms ett hjärta av guld.

"Jag gör som jag vill och flyger på min kvast"
Karaktärerna

Nissarna

Tomtens hjälpredor på hemmaplan. De tar hand om det mesta på Tomteland, inte minst vintertid inför julen med klappar, önskelistor och förväntansfulla barn.

"Vi är experter på julklappar och önskelistor"
Karaktärerna

Stortrollen

De talar sitt speciella språk – trolliska. Det är ganska lätt att förstå bara man lyssnar riktigt noga. Trollen älskar så klart att trolla så se till att vara på er vakt och gå inte för nära!

"De talar sitt eget speciella språk – trollspråket"
Karaktärerna

Sagofén

Hon har magiska krafter som ger sagan liv. Sagofén är kompis med alla och trots att de är så olika så är Häxan och Sagofén ändå allra bästa vänner.

"Häxan och Sagofén är bästa vänner"
Karaktärerna

Busmössen

De har alltid något hyss på gång. De älskar nya bus och kanske kan du ge dem ett tips...?

"Vi älskar bus, hyss och roligheter"
Karaktärerna

Flora och Kluring

Flora och Kluring är stortroll som växt upp hos människor. De kallas även för tamtroll. Ofta träffar man på någon av dem på Tomteland. De är mycket snälla troll som pratar människospråk.

"Vi är tamtroll som talar människospråk"
Karaktärerna

Tomten

Tomten är sagovärldens kloka och snälla ledare. Han kan allt om sagovärlden och arbetar för att alla barn ska hitta sin egen tomtekraft. Med Tomtekraftens hjälp kan man göra allt från att besegra troll till att göra bra saker för naturen, djuren och för varandra. Hälsa på i Tomten hus i skogsgläntan vid torget mitt i hjärtat av Tomteland.

Karaktärerna

Tomtemor

Tomtemor är god, trygg och vis. Hon har glimten i ögat och hennes kluckande skratt hörs ofta i sagolandet.  Hon älskar att laga mat, baka, sylta och safta och bjuder gärna nissarna på nybakta bullar och sin berömda sylt. Alla barn älskar Tomtemor och vill gärna hålla handen och kalla henne mormor. Då skrattar Tomtemor så det kluckar.

Älvorna

Det finns flera släkten av älvor. I älvaskogen bor både skogsälvor och dimälvor. Som de flesta andra magiska figurer är de små i sin naturliga storlek och ser då ut nästan som insekter eftersom de då använder sina vingar och flyger. Älvorna kan förvandla sig och bli lika stora som människor då tappar de flygförmågan men ses då dansa fram mellan träden. Deras skojiga små älvahus sitter långt upp i träden och passar lagom till de små insektsälvorna. De äter aldrig heller i sin stora storlek utan passar på när de är små. Då kan det räcka med en daggdroppe för att släcka törsten och en pytteliten pinne med spunnen, smaskig spindelväv.

Skogsälvorna är nyfikna och spralliga och älskar att dansa mellan träden i Älvaskogen. De har ett speciellt visselspråk men har även lärt sig lite människospråk. De har ofta färgstarka lite växtliknande kläder och när de flyger runt i sin lilla storlek kan de lätt förväxlas med färgstarka trollsländor.

Dimälvorna är svala och mystiska de är färglösa insektsliknande varelser när de är små och bor i puppliknande älvabon som sitter högt upp i träden. Dimälvorna kan också förvandla sig till dimma, sk älvarök. Kanske har du ngn gång sett sådan dimma på en äng en tidig morgon. Då kan du göra älvatestet. Vänd dig mot dimman och blunda. Börjar det pirra i magen är det älvor i dimman.

Missa inte att gå på älvavandring när du är på Tomteland där har du stor chans att se och lära dig mer om älvorna.