Vårt miljöarbete

På Tomteland försöker vi göra hållbara val och insatser för att vår verksamhet ska ha så liten inverkan på miljön som möjligt. Här är några exempel.

Ät så mycket du orkar!
i sommar har vi ett nytt koncept i Verkstans lunchrestaurang där huvudrättsalternativ så som varmrökt lax, köttbullar, vegetarisk lasagne och kallskuret delas ut vid kassan och sedan tar man tillbehören - potatis, sallad, såser och röror från en tillbehörsbuffé. Tänk på att ta små portioner och fler av tillbehörsbufféer så vi slipper slänga mat som du inte orkar äta upp. Naturligtvis får man även påfyllning av huvudrättsalternativen om man vill!!!

Sommaren 2018 har Tomteland minskat sitt matsvinn med 75%
Hurra i sommar har vi minskat vårt matsvinn med 75%!!!! i Verkstans lunchrestaurang tack vare att vi delar ut huvudrätten och sedan bara har tillbehören - olika sorters potatis, sallader, såser och röror på buffé. 

Tallrikar av bananblad. 
Ibland när det är extra mycket gäster i sagolandet använder vi bananbladstallrikar som är en helt nebrytbar produkt som dessutom tillverkas av restprodukter på bananplantagen och som skapar arbetstillfällen i fattiga länder. Bananbladstallrikarna har mindre miljöpåverkan än att diska porslin.

Smaken av Dalarna
Vi arbetar med flera av Moras och Siljansbyggdens producenter av mat och dryck. Siljans Chark, Mora bryggeri, Rättviks Glass med flera. Genom att välja lokala råvaror från ex. Siljans Chark värnar vi om våra lokala gårdar som visar extra stor omsorg om sina djur. Transporterna av våra råvaror är korta och Siljans Charks Gårdsgrisar från gårdar kring Siljan får lokalproducerad föda. Läs mer