drakälvan

Sagolandets budskap

Tomtekraften

Ur Tomtekraftvisan: ”Ta hand om naturen klimatet och djuren. Var sjyst emot andra och lär av varandra.
Jag tror på mig jag svär, jag är bra som jag är”…
Allt börjar med tron på en mycket viktig person, säger Tomten till barnen, nämligen tron och kärleken till sig själv. Att du är bra, preciiiiis som du är, att du är värdefull och älskad för den du är. Tomtekraft är en magisk kraft som sätter igång att verka när man påminner sig om just de här viktiga sakerna och med Tomtekraften bubblande i sig kan magiska och fantastiska saker hända.

Naturen djuren människan

Här på Tomteland pratar vi mycket om hur viktigt det är att vara rädd om varandra och om djuren och naturen. Många av sagofigurerna som bor på Tomteland skyddar naturen, som Alven t.ex. Han kan allt om växterna och talar naturens hemliga teckenspråk. 

Tomten brukar säga att det är viktigt att vi alla tar ansvar för naturen och djuren, för de kan inte tala själva och säga ifrån om de blir illa behandlade. Visa varandra kärlek och respekt är också viktigt och att lära av varandra. Vi är olika och det är bra, säger Tomten. Vi hör ihop allesamman, alla olika människor och djuren och naturen och vi har ett gemensamt hem – Moder jord.

När vi alla mår bra och känner trygghet och kärlek, då mår Moder jord bra och de magiska GODA krafterna växer sig starka.

Tillsammans är vi starka!

Tillsammans är det lättare att göra bra saker för världen. Familjen Collett som äger Tomteland har under många år givit sitt stöd till organisationer som arbetar med att göra vår värld bättre. Alla kan vi vara med och bidra och engagera oss på olika vis. Vi vill tipsa om organisationer som samlar människors engagemang och arbetar för en bättre värld.

Vårt miljöarbete

På Tomteland försöker vi göra hållbara val och insatser för att vår verksamhet ska ha så liten inverkan på miljön som möjligt. Här är några exempel.

Sommaren 2020 har Tomteland minskat sitt matsvinn med 75%
Hurra i sommar har vi minskat vårt matsvinn med 75%!!!! i Verkstans lunchrestaurang tack vare att vi delar ut huvudrätten och sedan bara har tillbehören – olika sorters potatis, sallader, såser och röror på buffé. 

Tallrikar av bananblad. 
Ibland när det är extra mycket gäster i sagolandet använder vi bananbladstallrikar som är en helt nebrytbar produkt som dessutom tillverkas av restprodukter på bananplantagen och som skapar arbetstillfällen i fattiga länder. Bananbladstallrikarna har mindre miljöpåverkan än att diska porslin.

Smaken av Dalarna
Vi arbetar med flera av Moras och Siljansbygdens producenter av mat och dryck. Siljans Chark, Mora bryggeri, Rättviks Glass med flera. Genom att välja lokala råvaror från ex. Siljans Chark värnar vi om våra lokala gårdar som visar extra stor omsorg om sina djur. Transporterna av våra råvaror är korta och Siljans Charks Gårdsgrisar från gårdar kring Siljan får lokalproducerad föda