Älvorna

Älvor har som andra skogsväsen magiska krafter och kan göra sig stora eller små efter behag. I sin normala storlek är de små som insekter och bor i små färgstarka hus eller älvabon. Vackra färggranna fjärilar och trollsländor brukar, om man tittar noga, vara just små skogsälvor. Ändrar storlek kan älvorna bara göra i gryning och skymning. 

Fåglarna är älvornas bästa vänner. Älvorna har ju ett eget språk som faktiskt är väldigt likt fåglarnas. Det låter som en slags skojiga visslingar precis som fågelsången. När älvorna och fåglarna pratar blir det ett fasligt liv, de visslar i munnen på varandra. Vissa skogsälvor har dock lärt sig människospråk. 

Älvor och blommor hör ihop. Skogsälvornas kläder är gjorda av blomblad och växter. När älvorna är små kan de ibland sova över i en blomma. De kryper ihop mitt i blomman och drar blommans kronblad omkring sig som en filt. Älvor älskar blommor och blommor älskar älvor.  Skogsälvorna vet att bina och blommorna är jätteviktiga för allt liv på jorden. Om inte bin och humlor pollinerar växter och blommor försvinner en tredjedel av maten vi och djuren behöver. Älvor brukar hjälpa bina att hitta blommor att pollinera och många älvor har som arbete att plantera fler blommor på jorden så att bina kan göra sitt viktiga jobb. Därför uppmanar skogälvorna gärna alla människor att hjälpa till att odla blommor och göra insektsbon. 

När skogsälvor dansar bildas älvakristaller på marken som har magiska krafter eller skyddar mot ond magi. Skogsälvadans, till skillnad från dimälvadans, är inte farlig att dras in i tvärtom en skogsälvadans ger energi och styrka. Skogsälvan som oftast finns på Älvaberget eller i Älvaboden på Tomteland älskar att dansa och lär gärna ut sin skogsälvadans till alla hon råkar.