Tomtemor

Tomtemor är en god och klok gumma som alltid har glimten i ögat. Ofta kan man höra hennes kluckande skratt där hon sitter med stickningen i händerna i favoritfotöljen.
Hon har ett stort hantverksintresse och tycker det är viktig att hålla gammal hantverkstradition levande. Hon är även fenomenal på matlagning och hennes saft och sylt är vida känd – för att inte tala om vilket bullkalas det blir bland nissarna när det finns nybakat! Med andra ord: en riktig alla barnens mormor. Är sedan 2010 gift med Tomten. De träffades på Gesundabergets topp för över 300 år sedan. Tomten var ute och vandrade i skogen då han plötsligt hörde ett ”ATJOOO!” inifrån några hallonbuskar. Nyfiket kikade han vad det var som lät. Där stod Tomtemor med korgen full av hallon och nyste.

Ja, det kittlade så i näsan att jag fick lov att nysa” brukar Tomtemor berätta med ett skratt. ”Flera gånger!” ”Tur det” brukar Tomten säga. ”Annars kanske jag bara gått förbi och vi hade aldrig träffats.” När Tomtemor inte är på Tomteland basar hon över det gamla huset på Nordpolen, där det fortfarande finns mycket kvar att göra med julklappstillverkning. Hon är även en fena på kartläsning och är den som lägger rutterna för Tomtens färder vid jul. Tomtemor tillhör stortomtesläktet.